Brosme


Litt fakta om brosme og hvordan man kan drive målrettet kystmeite etter den og hvor man kan gjøre det! 

Brosme
Kan minne om våre 2 langearter men har kun 1 ryggfinne som er sammenvokst og er mye mere kraftig og lubben. Den har også en mye mørkere farge som gjør den lett og skille i fra langeartene. Brosma lever i fra 50-1000 meter hvor de minste eksemplarene lever grunnest og de større holder for det meste til på 200-500 meter men kan gå mye dypere, men det hender selv de større kommer opp mot grunnere vann. De større lever ofte aleine men noen ganger er det flere samlet i rundt grunnere områder på dypere vann og da spesielt rundt grunner som er ca 60-90 meter og rundt 150-500 meter rundt. Da finner man de stort sett langs hele skrenten og ned til der bunnen flater ut igjen.
Brosmen gyter på store dyp og mest i fra 200-400 meters dyp og det skjer mellom april og august engang hvor de gyter senere desto lengre nord du fisker. Rogna driver med havstrømmen i 9 døgn før de klekker og plommesekk yngelen vil fortsette og drive til den blir en 5-5,5 cm store. Når de når den størrelsen vil de søke til bunn og starte og spise små reker, krabber, hvitting og hva som den måtte finne og få tak i av småfisk.
Brosmen kan bli opp mot 15 kg og 120 cm men er vanligst fra 2-6 kg og mindre.

Sportsfiske og kystmeite etter brosme foregår for det meste i fra 60-200 meter djup og da rundt fjellformasjoner som ligger på den dybden men steder hvor fjell har rast ut i fra land og det har lakt seg på 50-500 meter vil også gi muligheter for brosme i forskjellige størrelser.
Kystmeite etter brosme vil gi store utfordringer for fiskeren for man er avhengig av og komme ut på dypt nok vann i fra land og er begrenset med plasser man kommer ned til 100 meters dyp i fra land og fremdeles har gode muligheter for og få opp agnet igjen. De fleste plasser man har muligheten til det er det ikke brådypt nok til at man klarer og holde sena borte i fra bunnen. Men på plasser man klarer det er det gode sjanser for og faktisk klare og få brosme i fra land selvom det krever litt planlegging med tanke på strøm, bunntype, hvilken vinkel man må ha på sena for at den skal holde seg fri i fra bunn hele veien opp. Hvor tunge søkker man må bruke for og klare og komme ut og for og unngå drift må man ikke bruke tykkere sene en absolutt nødvendig. Når man fisker på 100-150 meter i fra land så har man gjerne et kast på ca 80-120 meter og det gir fort 200-270 meter sene ute. Da nytter det ikke med mono sene på grunn av at den strekker seg og gjør at tillslaget vil forsvinne i strekken og da klarer man ikke og kroke fisken. En annen årsak til at mono sene ikke vil fungere er at mye av nappen vil aldri komme fram til stanga og da går man fort glipp av mye fisk. Så her gjelder det og bruke tynn multi sene som fireline, powepro eller lignende. Tykkelser som gir lite drift og god kontakt som også tåler nok er 0,25-0,28.
Som agn er det greit med noe som tåler litt og lukter litt og da er sild, makrell dårlig for det går fort i oppløsning. Jeg vil anbefale fersk sei på grunn av at det tåler mye og vill man ha mere lukt kan man spraye det med luktspray eller legge i sammen med sild for da vil silde spre lukta over på seien. For og få et agn som tåler mere kan man salte det også. Det er ikke nødvendig for fersk småsei sitter ganske godt uansett.