Ål


Sportsfiske etter ål med hvor den lever og hvordan man best mulig kan fiske etter den. Ålen er en lang og tynn fisk som ofte kan minne om slanger og orm på grunn av sin lange kropp og form hvor ryggfinnen starter et stykke bak brystfinnen og er helt sammen vokst. Ålen er velkjent for og kunne leve nesten over alt og kunne vandre kortere strekker over land for og komme seg dit den vil. 
Ålen går igjennom flere stadier i fra den er født. glassål er før den kommer til kysten og da er den liten og ganske gjennomsiktig, når den kommer til kysten og starter vandringen opp i vassdragene da er ålen brunsvart og ofte gul/gull aktig i buken. Når den har vært ved oppvekst områdene hvor den spiser mest fisk,  6-25 år så vil ålen igjen starte og forandre seg og blir da svart å ryggen og får en blank aktig buk. Ut vandringen skjer oftest sent i juli og ut august. 
Sportsfiske etter ålen går som og være vanskelig noe jeg stiller meg svært uenig i. Det handler mere om og finne gode områder hvor fisken finner varmere vann med godt utvalg av mat. Grunnebukter med mye røtter, kvister, steiner er stort sett gode områder og jakte på ålen for her finner den mye mat og gjemmesteder hvor den ligger og venter på at det skal komme noe spiselig innen rekkevidde. Ålen har også en veldig godt utviklet luktesans som den bruker for og finne fiskeavfall, åtsler og hva som det måtte være den kan klare og ta tak på. 
Ved sportsfiske etter ålen er det den gode luktesansen man bør utnytte så agn som lukter en del som sild, makrell, fiskebiter, fiskeinnvoller og mark er mine favoritt agn til ålen. Ingen ting slår en god mark klyse etter min mening! Som takler er det greit med glidenes for ålen er ofte ganske kroksky men sluker agnet veldig fort så ikke vent lenge med tilslaget, kun vent til du ser at den flytter seg. Ålen har en del skarpe tenner så ved ålefiske er det en stor fordel og bruke 0,45-0,50 som fortom til kroken men ved fiske etter dens større slektning havålen må man bruke 0,80 eller tykkere men knytbar waier er og anbefale til større havål. 
Selve ålen er en utrolig sterk fisk så ikke bruk for lett utstyr og ikke la den dra ut for mye sene. Lar man ålen dra sene så vil den stort sett sette seg fast ganske fort! Viss ålen skulle klare og sette seg fast så slakk sena og vent til den svømmer igjen og sett enda mere press for og unngå at den setter seg fast igjen. 
Plasser jeg pleier og fiske ål er ofte rundt steinurer eller ved områder hvor det ligger trær og røtter på bunn for ålen ligger ofte godt gjemt på dagen men så fort det starter og mørkne er dem ute og jakter. 
Havålen lever på samme måten og gyter på samme områder men i stedet for og vandre opp i vassdragene som ålen gjør velger den et liv i sjøen og da spesielt rundt moloer, steinurer og vrak. Havålen er også en del større men spiser stort sett det samme som den vanlige ålen men har større og kraftigere tenner som gjør at man trenger kraftigere fortom til kroken en ved vanlig ålefiske.