Abbor


En av nordens mest populære sportsfisker som stadig vil gi mange nye utfordringer og morsomme dager for både store og små. Her kan du lese om hvor og hvordan fiske mere effektivt etter de store og litt om Abborens liv.

En av våre mest utbredte ferskvanns arter som klarer seg i alt fra næringsfattige vann på fjellet til de mest næringsrike småsjøene og helt ut til brakkvanns områder hvor den har sjansen til og bli monster stor! Abboren er også en av de få ferskvanns artene som tåler og bli fryst over lengre perioder uten og dø så selv i vann som bunnfryser vil abboren overleve i og våkne til live så fort isen tiner opp og den kan svømme fritt rundt.
Abboren gyter tidlig på våren rundt 1-2 uker etter isløsningen i ferskvann og helst når vannstanden er på sitt høyeste med mindre det blir for dårlig sikt. Den  legger rogna i vannplanter og sunkne grantrær og eller hvor ellers rogna måtte ligge trygt gjemt for andre arter og dyr. En stor abbor kan gyte opp mot 200 000 rognkorn noe som i mange vann ofte fører til overbefolkning viss vannet ikke har nok større predatorer som kan holde småabbor bestandene nede. I de vannene er det viktig og ta opp så mye som mulig av de små og alltids sette tilbake den fisken som er over 25 cm for de store abborene over 25 cm vil spise en overaskende stor del småabbor!
Sportsfiske etter abbor.
Dette er et morsomt fiske i ferskvann som ofte blir starten på mange sin sportsfiske karriere og fort blirt en art man alltids savner og fiske etter. Abboren er faktisk en av de få artene ingen omtrent går lei av på grunn av at de større er både vanskelige og få og kjemper utrolig godt til tider. Jeg har selv hatt flere dager hvor jeg har klart 3-6 kilo med småabbor hvor ingen har vært over 150 gram så da sier det seg selv at det er ganske mange som skal til. Noe og huske på er at småabboren lever i stim og de er små så bruke småkroker i str 4-8 ved markfiske etter dem ellers kan du bruke småjigger, spinnere eller småfluer. Alt fungerer til abbor til det motsatte er bevist!

Skal du jakte på de litt større abborene er det en fordel og bruke litt større ting og noe større kroker for abboren er glupsk og vil helst ha store bytter i stedet for mange små. Til stor abbor bruker jeg ofte jigg/shad i størrelsen 8-15 gram med en lengde på 5-10 cm og ved woblerfiske etter de store går det faktisk mest på 12-17 cm store. Det går helt fint for abboren og ofte vil man få selv småabbor på så store jigger og woblere. Hvor man skal leite etter abboren kommer litt på størrelsen men de små liker ofte og hjemme seg rundt større steiner og tette begrodde vannplante områder over grunt vann. De litt større vil ofte komme til der småabboren trives for og jakte på dem. Storabbor er til de grader kannibal og vil ofte i mange forskjellige heller velge og spise sin egen art framfor andre småfisk. Problemet med og fiske etter storabbor rundt der det mye smått er at småabboren eier heller ikke magemål så for og unngå og måtte kroke av 100 småabbor for vær litt større fisk reiser man litt lengre ut og finner et dyphøl eller en annen stor forskjell som gir abboren et hjemmested og et sted den kan stå og lure og vente på at småabbor stimen skal komme forbi eller over den. Abboren er en utpreget bakholds angriper og vil ofte vente til fisken den jakter på er rett over hue før den angriper.
Steder jeg pleier og få mine største abborer er dyprenner mellom et par grunner hvor abboren står på en ca 5-8 meter, følger med på når småabboren kommer mellom den ene grunnen til den andre og da kan ofte se at småabboren blir presset opp i overflata et par sekunder. Dette vil sees litt ut som om vannet reiser seg og med mange småvak og ringer. Det ser mere ut som om småfisken spiser men viss man svømmer rundt dem og ser. Så ser du at større abborer lurer under og går opp og tar til seg en fisk per tur. Så vær gang abboren angriper sine mindre artsfrender vil fisken prøve og komme ut av vannet. Ser man dette så er det bare og lure et eller annet under småabboren og håpe at abboren ikke allerede har forspist seg!

Abbor på andre språk:
Engelsk: perch  
Latin:  perca fluviatilis

personlig rekord: