Fiskestang kystmeite


Dette kommer mest på hva du skal fiske og hvor og hvordan forholdene er på den plassen. 

torsk og sei: Her kommer det litt på hvor stor torsken er på plassen. Til steder hvor snitt størelsen på fisken er mellom 1-5 kilo så ville jeg valg en 10-13 fots stang med kastevekter fra 20 og opptil 100 gram for er ikke den største kampen men man trenger en stang og løfte dem opp fra bånn og hindre dem i og gå i steinura ved land eller at dem kjører seg fast i tanga ved land. Så fort det er sjanse for torsk på 5+ ville jeg med engang heller ha satsa på en 12-14 fots stang med kastevekter fra 50-300 gram for her bruker man ofte hele fileer eller hel fisk som agn. Karpe stenger er veldig gode til meitefiske etter torsk og sei. 

Rødspette og flyndre: Dette er et ganske lett fiske så for og få en bra kamp foretrekker jeg og bruke ganske lett utstyr her, men ikke korte stenger for man må ofte kunne få fisken over tang og sånt som ofte finnes ved land. 10-12 fots stang med kastevekter fra 20-80 gram med ekstra myk tupp for flyndrene biter ofte veldig forsiktig så man ser stort sett kun litt rørelse på stanga til dem har klart og få i seg agnet. Feeder stenger og lette karpestenger er meget fine til dette fisket.  

Kveite: Her skal man ikke gå ned på utstyret for kveita er vårt største rov-vilt i sjøen og av de sprekeste fiskene vi har i Norge! Her brukes det stort sett kun kraftige stenger på 12-15 fot som takler 100-300 gram. Viktig og huske at man må ha nok rygg til og sette press på kveita sånn at man har en sjanse til og slite ut fisken som fort kan veie over 300 kilo. Her bruker man de tyngste surfcasting stengene men går også og bruke kraftige laksestenger som takler opp til 100 gram på lettfiske etter dem Kraftige karpestenger går til nød også men dem er ofte litt myke. 

småhai og havmus. Her må man bruke litt kraftige stenger for og takle de store søkkene som ofte trengs for og komme skikkelig ut til fisken. Men viktig og ikke overdrive heller for er ikke store kampen i småhaiene våre eller havmusa. Jeg velger og bruke stenger på 10-12 fot som takler opp til 100 gram her. Lette og tunge karpestenger er ideelt til dette fisket.

pigghå og skater: Her kreves det Kraftige stenger men de har ikke de lengste utrasene men dem er bra sterke og man bruker store agn og store søkker. Her er det og foretrekke og bruke 12-14 fots kraftige karpestenger eller lett surfcasting utstyr som takler fra 100-300 gram. Kreves også ofte lange kast noe som gjør at surfcasting stenger på 13+ er best stort sett men flere steder holder det lenge med 11-12  fots.