Fluefiske


Litt fakta og grunnleggende innen fluefiske og kort beskrivelse av noen av de forskjellige fiskemetodene innen fluefiske og fluekasting. 


Fluefiske

Fluefiske er blitt en av de største metodene for og sportsfiske i dag. Metoden startet i England hvor noen fant ut at det var mulig og imitere forskjellige insekter som fisken tok. Disse imitasjonene veide ikke nok til at det var mulig og kaste de med vanlig stang så da var det en som fant ut at man kunne vektlegge senen i stedet og heller bruke senevekta til og kaste med.
Siden den gang har fluefisket forandret seg noe men det er fremdeles en god del igjen av det de gamle tankene om og kun fiske med akkurat hva fisken spiser av insekter i forskjellige stadier. Fluefiske har også flere forskjellige grener som ikke går på imitasjons fiske men mere attraksjons fiske og et godt eksempel på det er laksefiske hvor fluene skjeldent ligner på noe.

Streamerfiske
Streamerfisk er litt både og for noen streamere ligner på småfisk mens andre ikke ligner på noe. Streamer fiske er det vanligste for sjøørret og havabbor hvor man kaster ut flua og drar den inn ved og trekke i snøret mens man holder stangtuppen så nært vannet som mulig for god kontakt med flua.
Soft Hackle StreamerEn vanlig streamer til ørret og sjøørret.

Popperfiske
Popperfiske er litt likt streamer men her skal flua dykke og flyte opp til overflaten og flytte mye vann forran. Dette er en glimrende metode for og fiske gjedde og abbor men fungerer fint til ørret noen dager også.


Tørrflue fiske
Tørrfluefiske er en imitasjone metode hvor man imiterer voksne døgnfluer eller land insekter som flyter på overflaten og dette er et veldig visuelt fiske.

Nymfe fiske
er mere og imitere nymfer som er på vei i fra bunnen og opp mot overflaten for og bli pupper som etter vært vil klekke og bli døgnfluer eller en annen type insekt.

Puppe fiske
Puppe fiske er når man imiterer det 2 stadiet til et insekt og det er før det blir et flyvendes et, her vil puppen ligge i vannfilmen og her vil insektet bryte ut av puppeskallet og få vinger og vile seg litt og pumpe blod ut i vingene før det flyr videre.

Overhånds kast (vanlig fluekast)
Selve kastinga under fluefiske er ofte det folk trur er vanskeligst men det er egentlig ikke så vanskelig og lære seg. Det viktigste og huske på er rette linjer, markant stopp og jevn akselearasjon under kastene og når man får til og kaste lina i rette linjer med god stopp forran og bak vil sena få god fart og man får den ut. Den jevne akselerasjonen er mest for og unngå at sena havner i en krøll eller griserompe som det ofte blir kaldt.


speycasting med flue
speykast med flue er en metode man bør kunne viss man skal fiske på steder hvor det er ganske tett skog bak seg som gjør overhode kast vanskelig eller umulig. Dette er et viktig kast og kunne for de som vil drive med fiske langs småelver og de som liker seg best på skogsvann.

Sidekast
Ligner på overhodekast og akkurat samme kastemetode som ved overhode kast men stanga skal legges ut mot siden så langt som nødvendig for og få lina til og følge vannkanten før den skytes ut mot der man vil.

Skyting
Skyting er hva de kalles når man lar lina fly helt ut dit man vil og da gjelder det og ha god fart på snøret og en tydelig og markant stopp høyt for at hele lina skal strekke seg. Ved skyting av flueline er det greit og få til dobbelt trekk som gjøres ved at når man drar stanga bakover så drar man i ned mot hofta for og gi den ekstra fart og når man fører stanga framover igjen. Dette gjøres til man har langt nok ute og er fornøyd med hastigheten på lina. Når man er fornøyd med lengden man har ute og man ikke får større fart på lina skal man sleppe alt når man har stanga litt fram og ca kl 2 viss man tenker på en klokke og da peker stanga ganske skrått oppover.