Fluefiske etter laks


Fluefiske etter laks er vel Norges mest populære fiskemetode og art og fiske etter så her har jeg skrevet om alt som man bør vite før man starter og fiske etter laks! Fluefiske etter laks

Fluefiske etter laks er ganske populært og har ofte egne soner hvor det er kun lov med flue fiske hvor selve lina er kastevekten. Årsaken er at mange som fisker med flue er redd for at andre skal ha fisket på laksen der før de kommer. En annen årsak er at fluefiskere tar mye større plass og trenger større plass en de som fisker med f.eks mark, sluk eller spinner.
Fluefiske etter laks er egentlig ikke så vanskelig når man først har lært seg kastinga for selve fiskinga foregår ved og legge et kast skrått nedstrøms og så la flua komme mot samme side man står på. Husk og fiske av strømkanene ekstra godt for er der meste parten av laksen steller seg opp. Fiske av steiner og brekk kan også ofte gi fangster også. Skal man fiske av en stein bør man stelle seg et godt stykke ovenfor sånn at du kan kaste skrått ned mot den og får flua til og svinge over hode på laksen. Laksen vil ofte se flua de og følge den etter til strømkanten hvor den enten glefser etter den, smånapper eller rett og slett angriper den og da rekker du ikke og tenke før snella skriker og stanga de står vannrett ut! Det viktigste ved fluefiske etter laks er og ikke gjøre tillslag når du kjenner laksen napper! VENT!!! Ja vent til du kjenner laksen rister på hue og da strammer du til bare ved og løfte stanga fast og bestemt opp og håpe at den sitter godt nok!
Det samma gjelder under hele kampen for laksen gir ikke opp! Spesielt ved landing er det mange driter seg ut ved og stresse med og få den opp. Legg et fast press på laksen ut mot siden sånn at du får side press på den og led den rolig mot land og slakk bremsen litt for den vil alltids komme med et siste utras før du har sjanse til og få den på land. Har du ikke slakket bremsen vil ofte krokfestet løsne og du mister laksen.
Fluevalget har mest med vannstand, vannfarge og årstid og gjøre men kan beskrive noen enkle regler gi noen enkle tips som har fungert fint for meg.

Til tidlig vårfiske gjelder det og velge store og fargerike fluer som lett kommer under strømmen for laksen er i mange av elvene veldig trege enda på grunn av lave tempraturer. Elvene er ofte ganske store når sesongen starter men med untak av småelver på østlandet eller sørlandet for her er snøsmeltinga over mye tidligere og mange av våre større elver har sitt start på fjellet. På fjellet starter snøsmeltinga rundt mitten av mai stort sett og det fører til at elvene blir veldig kalde, ofte bare 5-7 grader.
Ved så lave tempraturer er det viktig og fiske sakte og dybt så her bruker man synkeliner og fortynga fluer. Man skal helst fiske så tungt at man treffer bunn når flua og lina kommer mot grunnere vann igjen. Som fluer er det de mest fargerike og helst med farger av orange, gull, grønn kobber som fisker best, men litt avhengig av vannfargen. Er elva veldig klar kan man bruke litt mindre sterke farger men er det mindre en 2 meter sikt er det bare og bruke de mest fargerike og tyngste fluene man har. Til dette tidlig fiske er det ingen problemer og bruke fluer på 5-10 cm for er de største laksene som kommer tidlig og stor lakser har ingen problemer med litt større fluer!
Når elvene synker og klarner opp igjen starter man og bruke mindre fluer og helst fluer som ikke er like fargesterke men de må enda ha ganske klare farger for og vekke interesse i fra laksen. Laksen er ofte sær og ikke villig til og stige eller svømme langt for og ta en flue men det er ikke det samma som at det ikke skjer!

Når elvene blir små og klare må man ofte begynne med små og klare fluer som er lettere. De fluene fisker en del høyere i vannet, men nå er tempraturen ofte rundt 15-20 grader og da blir laksen veldig aktiv og smålaksen starter og komme til elvene. Smålaksen kommer ofte mye høyere i vannet en storlaksen og mellom laksen. På denne tiden er mellom laksen å storlaksen stort sett ikke interessert i noe som helst.
Når jeg fisker laks på sommeren er ofte farten det viktigste og man må overaske laksen uten og skremme den. Derfor fisker ofte småfluer bedre for den kommer nærmere før fisken ser den og er så liten at laksen ikke ser på den som en trussel men som en intrenger på sitt område.
Når høsten kommer igjen starter på nytt tempraturen og synke men fisken holder på aktivitets nivået til den er ferdig med og gyte. På denne tiden er det ikke like viktig og komme ned til fisken for nå er laksen veldig irritabel mot alt som beveger seg unaturlig i strømmen. Spesielt fargerike ting så her kan det være smart og bruke av de samme fluene som ved tidlig fiske men ofte smart med litt lettere fluer av samme størrelsen med mindre det er mye vann. Er det flom gjelder tidlig fiske reglene som er dypt, sakte og sterke farger.
Ved vanlig vannstand så er det bare og fiske flua litt rolig, men litt fart kan fungere. Prøv og varier farten litt og fluer for nå kan laksen ofte bli veldig kresen og vrien til man finner ut akkurat hva som gjelder. Når man har funnet ut hvilken flue, størrelse og fart laksen vil ha så kan raskt få flere på engang!

Ja det var det viktigste og vite om fluefiske etter laks og nedover her vil jeg legge inn  video på kaste teknikk som fungerer bra!
Her har dere en fin film om hvordan kaste og med muligheten til og se det selv!
Knall fin laksefiske film som viser litt kasteteknikk og kroking og kjøring av laks!
Skitt fiske videre og håper denne artiklen hjelper deg på vei mot og bli en bedre fluefisker og sportsfisker!
Fakta om laks: LAKS