Laksefiske


Laksefiske for alle og hvordan man kan bli en bedre laksefisker! Her står egentlig alt som er kjekt og vite om laksefiske med alt det viktigste og tenke på! 

Laksefiske

Laksefiske er noe av vårt mest krevende fiske uansett hvilken metode du velger og går ofte mest på tidligere erfaring med laks og elva du fisker. En annen ting vært og nevne før jeg starter på teknikkene er at laksefiske ofte handler 75% erfaring, 10% teknikk og 15% flaks og alike vel så spiller ofte flaksen inn mest. Og fiske en 100-300 timer mellom vær laks er ganske vanlig med noen untak i smålaks elver og for noen som virkelig kjenner elven sin og teknikken de bruker.
Det viktigste ved laksefiske er og bruke tiden rundt der fisken faktisk står og ikke tenke så mye på og dekke hele elva for laksen velger de samme områdene for og hvile i alle elver. De plassene er strømkanter spesielt og med mindre man ser tydelige store steiner eller dyphøl er det ved strømkantene man bør satse mest. Laksen trenger ikke og stå langt fra land heller og velger ofte en vei opp som går nært land, Men al laksen velger letteste veien og det er strømkantene og bakevjene som gir den en lett vei og ellers velger den og svømme bak steiner. Noen steder er det ingen enkel plass for laksen og gå opp men det stopper den ikke for er nok ingen andre arter i verden som er like flinke til og passere store stryk og høye fossefall en nettop laksen. Noen steder ser man ikke noen videre forskjell i strømhastigheten men på de områdene ser man ofte steder hvor vannet blir presset opp og der er det steiner. Noe og huske på ved og fiske på steiner er at de ligger lengre opp en hvor du ser vannet kommer opp så kaster du der du ser bølgene treffer du fisken i hue og skremmer den vekk. Ofte står det også fisk ovenfor steinen så legg kastet noe ovenfor der du ser vannet presses opp. I en elv hvor dybden er 7-10 meter legger jeg kastet 10-15 ovenfor der jeg ser steinen.
Hvit området er hovedstrømmen og skummet man ser legger seg i strømkanter.

Viss dybden er mindre en 5 meter holder det fint og kaste 4-5 meter ovenfor.
Ved fisking av strømkanter er det smart og starte øverst og fiske den ned og opp noe som er avhengig av hva du bruker. Ved mark fiske kaster man 1 meter fra kanten ut i hovedstrømmen og lar den drive ned så langt det går og da kan man også fiske den oppover igjen eller få marken til og komme inn i en bakevje og så fiske den av når du sveiver inn. Husk da at du må sveive litt fortere en strømmen for ellers vil du fort sette deg fast. Ved fluefiske kan det fint fungere og sleppe flua sakte og sikkert ned strømkanten og så fiske den litt fortere inn i strømkanten. Bruker du sluk vil jeg heller anbefale og kaste skrått ned eller rett over mot andre sider og så la sluken drive helt til strømkanten og så fiske den sakte oppover. Skal skrive mere om hvordan fiske med det forskjellige utstyret senere.
Ved avfisking av bakevjer gjelder det ofte og fiske av mest mulig av den men er der den starter og der den møter hovedstrømmen igjen det oftest biter selvom jeg ofte har erfart at laksen ikke steller seg opp i bakevjen men ofte bruker den kun for og komme seg fort til strømkanten høyere opp. Når jeg fisker av en bakevje legger jeg oftest første kaste mot brekket hvor hølen slutter og fisker den sakte inn mot der jeg står og så fisker jeg meg oppover elva eller mere riktig jeg legger kastet et lite stykke lengre ned i bakevja for vært kast til jeg har fisket av hele.
Her ser man at strømmen snur og går opp i mot fossen igjen, det kalles en bakevje der strømmen går oppover.

Når jeg fisker av en høl tar jeg en titt og ser hvordan den ser ut og hvor stor elva er for og se bedre hvor strømkantene, bakevjene ser ut på begge sider og for og se hvor djuphølet ligger.
Når jeg veit bedre hvor det er starter jeg øverst og legger kastet mot strømkanten på andre sider og så lar jeg det bare drive helt mot land der jeg står og så flytter jeg med et skrit ned og kaster litt lengre ned men ikke mer en 1-2 meter for og fiske av hele strømkanten. Sånn her fortsetter jeg til jeg har fisket av hele området.
Dette er litt standar måte og fiske på, men er store forskjeller innen hva man bruker av utstyr og det kommer jeg mere tilbake på!

Fluefiske etter laks finner du her: fluefiske etter laks
Fakta om laks:
LAKS

Ja sånn her kan det gå med litt flaks i laksefiske! rett over 10 kilo og tatt på spinner i åroselva.
SKITTFISKE Mvh Viktor Storlaksen Hansen eller bare storlaksen!