markfiske etter laks/sjøørret


Markfiske er ikke bare kaste ut og vente.... Markfiske er egen kunst som etter min mening er vanskeligere å lære seg fult ut en fluefiske og gir mange utfordringer! Markfiske er akkurat hva man gjør det til og måtene og fiske marken på er nesten uendelige og det er ingen ting som er kulere en og kjenne storfisken tygger på marken sin uten og vite om det er en abbor på 10 cm eller laks over 10 kg.....

 

 

Her har man flere metoder som blir mye brukt som jeg skal beskrive etter beste måte sånn at dere kansje får et lite innblikk på hvordan det gjøres og kansje noen tips og triks som kan hjelpe på veien mot og bli en bedre markfisker. Markfiske er ikke bare og slenge marken ut og la den drive som mange sier! Det ligger en del mere bak som søkkevekter, fortoms lengde til marken og til søkke spiller mye inn på hvordan marken blir presanktert. Noe annet som også spiller mye inn her er hvordan man kaster i forhold til strømmen. Kort til søkket vil gjøre at marken kommer nærmere bånn noe som kan være greit viss det er fin bunn og man tenker og la marken ligge forholds viss rolig på et sted men så fort det er litt mere ujevn bunn med litt større steiner velger jeg ofte en fortom til søkket på 35-45 cm for og holde marken litt høyere over bunn og da erre også mere søkket som setter seg fast i stedet for marken. 
Når jeg fisker på laks som står velger jeg ofte og la marken ligge så stille som mulig på bånn og da så nært der jeg trur fisken står som mulig og det litt for at viss marken ligger på bånn forran nesa på en laks lenge nok vil den en gang i blandt gå lei av og ha marken som ligger der og ekler til bråk og ta den. Tar ikke laksen etter en 1 times fiske på den vil den nok mest sansynlig ikke ta før det enten kommer mer fisk eller vannstanden får en større svingning opp eller ned så da er det  bare og fløtte seg og se om man finner en annen laks som kansje er mere intresert. Fortoms lengden til marken der liker jeg best og ha den 10-20 cm lengre en søkkelengden men desto lengre fortom til marken desto mere frihet har marken til og bevege seg rundt så fisker man i en strømkant med en del virvler kan man fint ha 40-50 cm lengre fortom til marken en til søkket for da vil strømmen konstant fløtte på marken sånn at fisken som kommer oppover ser marken litt før den plutselig kommer rett mot den ellers så henger marken der i strømmen i veien for hvor laksen skal forbi og da har den veldig lett for og ta! Så veit du at det kommer fisk snart men du ikke ser den kan detta værra en fin måte og fiske på dem på for da kommer laksen mot marken og man kan ta seg en pause og enda fiske effektivt!

HVOR SKAL MAN KASTE? 
Jeg velger og stort sett satse på og kaste sånn at jeg fisker av alle de stedene man ser at elva går litt roligere og det er stort sett rundt større steiner som jeg sikter på og da legger jeg gjerne kastet akkurat rett ovenfor steinen og litt lengre ut sånn at søkket hopper i strømkanten og bakevjene bak steien drar marken inn dit så da fisker man av steinene veldig effektivt. Ellers legger jeg kastene akkurat der strømmen tar seg opp ved strømkanter for laksen står stort sett i strømkantene og ikke mitt i strømmen men dem kan også ofte stå under strømmen viss det er mulig. På brekkene fisker jeg ofte mye mere skrått sånn at marken får en fin sving mot egen side men jeg slepper hele tia ut sene mens marken driver for og få den til og drive lengst mulig ut mot brekket. Det gjør jeg lett ved og bare holde tommelen på spolen med ambasadeur snellen min. Bortsett fra detta så er det bare og se hvor de lokale fisker og kaster og ikke vær redd for og spørre dem for de fleste deler gjerne av med sin erfaring om hvor fisken står!. 

SMÅ ELVER 
Her fisker jeg på en litt annen måte for her bruker jeg ikke fortom til søkket men har søkket rett på sena som gjør at man litt oftere sliter både krok og søkke men med fortom i småelver syns jeg ofte man ikke får fiska like lett som man må og jeg får heller ikke marken like dypt når jeg har fortom til søkket her. og her lar jeg marken bare drive så langt som det går i kulpene og har ofte heller ikke kontakt med marken men ser bare på sena hva som skjer og det gjør at man ikke kjenner fisken med engang men når laksen eller sjøørretten tar marken så vil den ofte tygge lenge på marken uansett så det er ikke så nøye og kjenne alle nappene i stanga. Dette gjør at når du da strammer opp litt for du ser sena går litt ujevnt vil du få for den jobber med og svelge marken så gi den litt tid til bare før man drar til! 
Bånnmeite i småelver er også en metode som til tider kan være veldig effektiv og da bruker man akkurat så mye bly at marken stort sett ligger stille men her er det viktig og plassere marken akkurat der fisken kommer opp for ellers vil fisken oftest bare svømme forbi uten og bry seg. Jeg kaster da stort sett marken litt skrått oppover mot der jeg veit dem pleier og stoppe litt og så fløtter jeg på marken med 5-10 min mellomrom for og sjekke at det ikke ligger en fisk og bare tygger på marken uten og fløtte seg for da kjenner man ikke fisken alltids og kan sitte der og lure på hvorfor det ikke biter mens man har en fisk som bare ligger der men den fisken får man stort sett uansett for den har oftest svælja marken så godt at man ikke kan miste fisken uten og ryke sena.