Høstfisket etter sjøørret så langt høsten 2017


Siste turene mine etter sjøørret med noen av mine hemmeligheter for å fange mer sjøørret!

 

 

Høst fisket etter sjøørret er et stort høyde punkt for meg vært eneste år som egentlig alle andre fiske sesonger er...

Men denne gangen skal jeg skrive litt mer om mine erfaringer rundt høst fisket etter denne fantastiske fisken!

Jeg har bare hatt 2 turer så langt i høst etter sjøørret og det med gode fangster selv om fisken har vært litt vrien og finne.

Første turen denne høsten så var jeg som vanlig der jeg pleier å gå for og fiske etter sjøørret. Dette er et område hvor jeg har mye forskjellige områder som jeg går i mellom. Det er en blanding av grunne bukter, odder og sund. Er kort vei til dypere vann noe som gjør at dette området holder bra med fisk hele året.

I disse områdene spiser sjøørreten mest kutlinger, reker, sild, brisling og tobis men kutlinger virker og være hoved delen av føden til alt jeg får her.

Sjøørreten er veldig ofte nærme land siden det flere steder blir fort dypt og det kan være litt utfordrene siden fisken ser en lett når man står i vann kanten og jeg ser at mye av fisken biter ikke for den ser meg for lett.

Dette gjør at jeg sverger til kvelden og nattfiske for da er fisken mindre sky. Den følger mindre etter og biter mer etter det er mørkt eller siste timen det er lyst.

Det jeg gjør vær gang jeg fisker sjøørret nå er og sjekke ut hele området mens det er lyst for å se hvor det er aktiv fisk. Eller hvor det er mest mat for den. Viss jeg ikke ser fisk.

Det ser man lett for der det er aktiv fisk kommer de etter og sjekker ut hva man bruker uten og bite. Når det er mørkt kommer jeg så tilbake til de plassene jeg så fisk.

Selv om det er mørkt og jeg nesten ikke ser noe så ser sjøørreten godt og der man bare hadde følgere får man plutselig 1-3-5 sjøørreter på rappen!

Et annet godt triks er å holde høy fart på det man serverer! Er noe med sjøørreten.... Får den tid på seg til å sjekke ut hva det er tar den ikke. Sveiver du så fort at den ikke får tid på seg vil den ofte ta utfordringen og ta det man serverer!

Så har du bare fisk etter eller den tar dårlig sett opp farten og fisken kroker seg selv bedre og du får flere kontakter!

Jeg kaster ca 40 meter og sveiver det inn på 5-10 sekunder med 1-2 korte spinnstopp

Så ikke vær redd for å sveive for fort for det klarer du ikke uansett! Vær heller redd for å gi fisken tid på tenke for da tar den ikke og mister fort intressen!

Et siste tips er å aldri glemme spinnstopp! Over halvparten av sjøørreten jeg får får jeg på siste spinnstoppet som jeg prøver å legge 1-3 stang lengder ut fra der jeg står! Kortere inn jo mørkere det er og lengre ut når det er lyst.

Spinnstopp er når man slutter og sveive. Spinnstoppene syns jeg er mest effektive når man holder det kort. Spinnstoppene minne er stort sett bare halvt sekund til kanskje 2 viss fisken er veldig vrien !

Det skjedde også første turen jeg hadde etter sjøørreten i høst.

Jeg kommer ned i 14 tiden og finner fisk nesten med engang på et av de faste stedene uten at dem biter. De kommer etter i full fart og snur et par meter ut eller så ser man virvler i overflata etter at dem har bommet eller enda kulere så ser man plogen kommer etter sluken. Kort sakt fikk ingen ting før sola forsvant og det begynte og bli mørkt.

Da kjente jeg med engang et par fisk og så flere som bomma og prøvde seg flere ganger før det plutselig ble fast fisk 40 cm fra stangtuppen på siste spinnstoppet! Og opp kom en liten ørret som hadde svelget sluken og derfor ikke overlevde utsettingen men heldig viss var den over minstemålet på 35 cm. Den var 36 og ble en fin middag for meg.

På veien tilbake når det er helt mørkt mister jeg flere og kjenner en god del fisk som ikke vil bli med opp...

Neste turen så ser jeg ikke fisk før jeg kommer fram til en grunn bukt med en grunne som ligger ca mitt i bukten. Samme stedet jeg fikk den på forje turen.

Her får jeg flere følgere med engang jeg kommer og det er masse småsei og smålyr som svømmer rundt.

Når sola forsvinner og det begynner å bli mørkt mister jeg en pen fisk før jeg får en fin ørret rundt 45 cm.

Neste kastet får jeg en til som er akkurat like stor. Resten av kvelden kjenner oeg mister flere.

Sånn her har sjøørret fisket vært for meg egentlig bestandig. Mest kontakter og følge fisk før det begynner å bli mørkt. Og fast fisk å fisk på land først etter det er begynt å bli mørkt.