Laksefiske utstyr


Her kommer det mye annpå hvordan elv man skal fiske i og hvor storlaks det til vanlig finnes der og hvor brei elva er. Til smålaks elver som det er mindre en 20 meter over bruker jeg stort sett 10-12 fots stenger med kastevekt fra 10-40 gram og 4000-5000 sneller er passe her. Som stangmerke må man nesten finne en type stang man liker selv men FISKESTANG dette er en ok stang som ikke koster for mye og kan også brukes til lettfiske i de større elvene som drammenselva, lågen og namsen men ville ikke brukt dem til tungt fiske for da kan man lett få litt for lite og holde igjen med.
Skal du fiske i storlaks elver er det bare og velge samma stang men i kastevektene fra 30-100 gram ca i stedet!
Som snelle liker jeg veldig godt ambasadeur sneller i størrelsen 5500-6500 i småelver men siden ikke alle kan bruke en ambasadeur snelle er en haspel mer sikker og i dag vil jeg ikke kunne si eller mene at en haspel er dårligere på noen som helst måte! Skal man i større elver og fiske storlaks bør man gå opp litt i størrelse og vil anbefale og gå rett til 7000 størrelsen eller større viss det er stor sjanse for 10+ laks for da trenger man de siste 100 meterne 0,40 for de går fort viss den er litt sprek.....................

Snelle kystmeite


Her kommer det mest på hva man skal fiske og hvor.

Torsk og sei. Her kommer det mye på størrelsen til fisken. Til vanlig kystmeite etter disse artene holder en snelle som tar 150 meter med 0,40 og som merke jeg foretrekker da så er det bare Shimano sine sneller jeg har mye erfaring med og dem holder lenge og er gode og kjøre fisk på! sneller som tar 150 meter med 0,40 er stort sett i størelsen 4000 og større, men til kystmeite er det en stor fordel at den har en baitrunner funksjon som gir deg en mulighet til og frikoble spolen sånn at fisken bare kan dra av gårde når den biter. Det er veldig sjekt når man bruker flere stenger for da trenger man ikke og være redd for og miste stanga viss det biter på flere stenger på engang som skjer ganske ofte! 

Rødspette og flyndre: Her trengs det ikke noe kraftig skyts for ingen av flyndrene eller rødspettene man får har noe skikkelige utras. Her holder det lenge med 100 meter 0.40 så sneller i størelsen 4000 er akkurat perfekte til dette fisket. 

Småhai og havmus: Her er det en del lengre kast men ikke regn med utras så sneller i størrelsen 4500-5000 er passe til dette fisket i alle situasjoner. Man bruker stort sett 0,45 så derfor man trenger en snelle i den størelsen, men ved fiske med multi sene som fireline holder en 3500 og 4000. 

Kveite: Her er man avhengig av en god snelle som tåler lange utras noe som gjør at det er viktig og ha mye sene på snella. Her brukes det mest 6500-10 000 sneller som tar 300-500 meter med 0,45 sene. Her er det veldig viktig med en god kvalitets snelle så ikke spar på pengene til kveitesnellen din! Da kan du fort stå der uten skikkelig brems eller god nok sveiv som gjør at du ikke får inn sene og dermed mister både fisken og kanskje senen din også. 

Pigghå og skate. Her er det stort sett lange kast og tungt fiske så her bruker man stort sett samma type sneller som til kveita. Så sneller i størelsen 6000-8000 duger fint her så litt mindre sneller en til kveita for skatene og pigghåen har ikke de samma utrasene. Her går det mest i 0,50 for begge artene er mestre i og slite sene på grunn av tenner og ru hud. 

 

Fiskestang kystmeite


Dette kommer mest på hva du skal fiske og hvor og hvordan forholdene er på den plassen. 

torsk og sei: Her kommer det litt på hvor stor torsken er på plassen. Til steder hvor snitt størelsen på fisken er mellom 1-5 kilo så ville jeg valg en 10-13 fots stang med kastevekter fra 20 og opptil 100 gram for er ikke den største kampen men man trenger en stang og løfte dem opp fra bånn og hindre dem i og gå i steinura ved land eller at dem kjører seg fast i tanga ved land. Så fort det er sjanse for torsk på 5+ ville jeg med engang heller ha satsa på en 12-14 fots stang med kastevekter fra 50-300 gram for her bruker man ofte hele fileer eller hel fisk som agn. Karpe stenger er veldig gode til meitefiske etter torsk og sei. 

Rødspette og flyndre: Dette er et ganske lett fiske så for og få en bra kamp foretrekker jeg og bruke ganske lett utstyr her, men ikke korte stenger for man må ofte kunne få fisken over tang og sånt som ofte finnes ved land. 10-12 fots stang med kastevekter fra 20-80 gram med ekstra myk tupp for flyndrene biter ofte veldig forsiktig så man ser stort sett kun litt rørelse på stanga til dem har klart og få i seg agnet. Feeder stenger og lette karpestenger er meget fine til dette fisket.  

Kveite: Her skal man ikke gå ned på utstyret for kveita er vårt største rov-vilt i sjøen og av de sprekeste fiskene vi har i Norge! Her brukes det stort sett kun kraftige stenger på 12-15 fot som takler 100-300 gram. Viktig og huske at man må ha nok rygg til og sette press på kveita sånn at man har en sjanse til og slite ut fisken som fort kan veie over 300 kilo. Her bruker man de tyngste surfcasting stengene men går også og bruke kraftige laksestenger som takler opp til 100 gram på lettfiske etter dem Kraftige karpestenger går til nød også men dem er ofte litt myke. 

småhai og havmus. Her må man bruke litt kraftige stenger for og takle de store søkkene som ofte trengs for og komme skikkelig ut til fisken. Men viktig og ikke overdrive heller for er ikke store kampen i småhaiene våre eller havmusa. Jeg velger og bruke stenger på 10-12 fot som takler opp til 100 gram her. Lette og tunge karpestenger er ideelt til dette fisket.

pigghå og skater: Her kreves det Kraftige stenger men de har ikke de lengste utrasene men dem er bra sterke og man bruker store agn og store søkker. Her er det og foretrekke og bruke 12-14 fots kraftige karpestenger eller lett surfcasting utstyr som takler fra 100-300 gram. Kreves også ofte lange kast noe som gjør at surfcasting stenger på 13+ er best stort sett men flere steder holder det lenge med 11-12  fots.